Locatii pentru supravietuire

M-am gandit sa revin la tematica unui post anterior si sa dezvolt pe marginea acelor locatii aflate oarecum in vecinatatea Bucurestiului, usor de accesat din Bucuresti pe drumuri secundare si care sa satisfaca cateva cerinte minime care sa asigure un trai decent in vremuri de criza. Nu am cum sa stiu daca o asemenea criza va lovi cu adevarat Europa sau nu, desi unii colegi americani striga sus si tare pe diverse site-uri axate pe survival si survivalism ca “nenorocirile” sunt iminente. Asa ca, sa plecam de la criteriul de baza, si anume densitatea populatiei.

De aici se auto-selecteaza urmatoarele judete din preajma (si nu neaparat):

  1. Teleorman – cu o densitate a populatiei de 80 – 89 locuitori/kmp.
  2. Giurgiu – cu o densitate a populatiei de 80 – 89 locuitori/kmp.
  3. Calarasi – cu o densitate a populatiei de 50 – 69 locuitori/kmp.
  4. Ialomita – cu o densitate a populatiei de 50 – 69 locuitori/kmp.
  5. Buzau – cu o densitate a populatiei de 80 – 89 locuitori/kmp.

Aplicam suplimentar un alt criteriu – limita de 200 km. M-am gandit la acest plafon deoarece chiar si cei mai neglijenti dintre noi vor avea intotdeauna in rezervor benzina pentru macar 200 de km. adica aproximativ o treime de rezervor. Stiu bina ca principiul este sa ai mereu rezervorul plin insa de cele mai multe ori neglijenta sau chiar nevoia ne face sa nu respectam regula. In plus, 200 km. ar trebui sa fie o distanta oarecum sigura fata de o zona intens locuita precum capitala.

Suplimentar: apa, padure, acces pe un drum secundar, localitate/vecinatate de cel mult 200 – 500 de suflete.

Criteriu subsecvent, pretul terenului.

Posibile locatii:

A. Sudul Bucurestiului:

Zona Comana – arie naturala protejata, bogata faunistic si cu multe lacuri/balti (aproape si de Dunare)

B. Estul Bucurestiului:

Mult mai delicata problema atata vreme cat pe directia Est sunt destul de multe localitati, zona este locuita intens si exista si o retea de drumuri dezvoltata. Distanta pana la locatii poate fi cam mare desi se gasesc drumuri secundare cel mai probabil nu foarte aglomerate in cazul in care trebuie sa fugiti repede din Bucuresti. Locatii de avut in vedere ar putea fi:

a. Chiselet – Manastirea – Dorobantu (in apropiere de malul Dunarii)

[mai am de lamurit cate ceva aici – ar fi bine sa fac si o plibare in zona]

b. La cotul Dunarii in zona Aliman

Aliman is really in the middle of nowhere, aproape de Dunare, Lacul Oltina si granita cu Bulgaria. Comuna Aliman are cam 3000 de locuitori din care aproape 1000 sunt situati in Satul Aliman. Pe o suprafata de 123 kmp. sunt doar 4 sate. Densitatea populatiei este de cam 24 de locuitori pe kmp. Pretul terenului pare a fi in jur de 1000 EURO/hectar.

c. Insula Mica a Brailei

Insula Mica a Brailei nu este locuita propriu zis. Este un Parc Natural administrat de Romsilva, avand o suprafata de cam 25.000 ha. “Densitatea” populatiei nu este o problema, locuitorii din zona fiind amplasati doar in satele din jurul insulei (este d fapt vorba de un complex de insule – Insula Harapu, Insula Fundu Mare, Insula Calia, Insula Chiciul Orbului, Insula Mica a Brailei, Ostrovul Chiciu si Insula Varsatura). Satele din jurul zonei sunt Stancuta si Marasu. Cand ma gandesc la refugiu propriu zis, Insula in sine este o locatie excelenta cu conditia sa benficiezi de barca cu motor si sa stii sa te descurci cu nivelul fluctuant al Dunarii, zona fiind sever inundabila.

d. Zona Padurii Babagag – Fantana Mare ar puta fi o optiune, inclusa intre paduri

Fantana Mare este un sat in partea de sud a judetului Constanta, in Podisul Negru Voda, apartinand administrativ de comuna Independenta. La recensamantul din 2002 avea o populatie de 374 de locuitori. Comuna Independenta are cam 180 kmp. cu o densitate a populatiei de cam 17 locuitori pe kmp.

e. Zona Padurii Miselic/Padurea Siadi Oman – o localitate precum Goruni

Satul Goruni se afla pe raza Comunei Lipnita, comuna cu 7 sate si aproximativ 3.700 de locuitori.Comuna are cu totul 180 kmp, satul Goruni avand doar 148 de locuitori. Densitatea populatiei in toata comuna este cam de 17 locuitori pe kmp.

C. Vestul Bucurestiului

In vestul Bucurestiului lucrurile stau destul de prost. Localitati dese cu o retea de drumuri destul de complicata si intretesuta.Ma gandesc la localitati/zone mai la Nord-Vest precum:

a. Hanul lui Pala – aproape de limita dintre Arges si Dambovita (trebuie investigat mai in detaliu daca apa este disponibila usor). Hanul lui Pala se afla in mijlocul pustietatii si dupa relatarile gasite pe net se bucura de o saracie lucie. Are (cica) 600 de locuitori iar de jur imprejur pustietate. Doua paduri se afla in apropiere iar cea mai apropiata comuna este Visina. Cica in 2008 se vindea 1 mp. cu 5 EURO. Pare greu de crezut insa nu am gasit un anunt mai nou care sa infirme informatia…Cel mai probabil nu e mai mult de 1 EURO in prezent avand in vedere saracia din zona.

b. Scheiu de Sus in Jud. Dambovita se afla pe teritoriul administrativ teritorial al Comunei Ludesti. Comuna Ludesti este situata in extremitatea vestica a judetului Dambovita, preponderent pe partea stanga a paraului Potop, desfasurandu-se pe o lungime de 18 km pe directia NNV-SSE. In zona satelor Scheiu de Jos si Scheiu de Sus se scurg mai multe paraiase, ale caror albii seaca in verile secetoase, ca de exemplu: Valea Banului, Valea Dribovnicului, Miritoaia, Neciului, Tutului, Talmasi, Ciresului, Ostrii, Hotarului. Comuna Ludesti are o suprafata totala de 88 kmp. si cam 5000 de locuitori. Din fericire nu sunt foarte multi in nordul comunei, si anume in Satul Scheiul de Sus.

D. Nordul Bucurestiului

Oferta mai variata, dupa gust si distanta preferata:

a. Zona Bezdead sau Visinesti

Bezdead – este o comuna mai mare, avand cam 5000 de locuitori. Este “strategic” amplasata pe un drum secundar intre Breaza si Pucioasa, un drum nu foarte umblat. Altitudinea zonei construite este intre 450 m si 700 m, dealurile din jur sunt mai inalte, 1020 m varful Malau, 917 m varful Magurii. Pucioasa se afla la 10 km pe sosea de centrul Bezdeadului, Sinaia si Targoviste la 30 km, Bucurestiul si Brasovul la 120. Comuna are o suprafata de 5700 ha. fiind o comuna destul de mica fata de celelalte luate in consideratie in analiza mea. Ceea ce retine totusi Bezdeadul pe lista este amplasarea pe un drum secundar cat si zona destul de mare nelocuita la nord si la sud. Densitatea locuitorilor este de aproxmativ 87 de locuitori pe kmp. ceea ce este destul de mult. Daca alegeti in schimb sa va ascundeti printre dealuri va puteti totusi bucura de oarecare liniste atata vreme cat cea mai mare parte din populatie locuieste chiar in Bezdead. Teren in Bezdead, cu loc de casa si livada, pe la 5000 mp. am vazut chiar si la 2 EURO/mp.

Visinestiul – este aproape de Bezdead, desi nu exista un drum de legatura intre cele doua localitati. In Visinesti se ajunge prin Valea Lunga si Moreni in timp ce in Bezdead prin Targoviste si Pucioasa. Si Visinestiul pare destul de locuit, comuna avand 1900 de locuitori pe 36 de kmp ceea ce duce densitatea locuirii la 52 de locuitori pe kmp. Si aici cea mai mare parte din locuitori se situeaza in resedinta comunei in timp ce pe dealurile din jur este destul de pustiu. In Visinesti terenul pare a fi ceva mai scump (cu niste utilitati trase – curent) si anume pe la 10 EURO/mp.

b. Merisoru – Varfuri – Cojoiu

Merisoru – Judetul Dambovita/localitate in Com. Varfuri, avand numai 196 de locuitori. Aici am gasit 1 ha. cu casa si livada la 100.000 Euro, dar mi se pare cam scump. Un altul cere pentru 2000 mp. 5 EURO/mp, ceea ce mi se pare mai normal pentru zona. Probabil pe la mijloc este si adevarul. Daca nu tintesi chiar inima satului poate si mai jos. Varfuri – Conform informatiilor de pe site-ul primariei, Comuna Varfuri este situata in regiunea deluroasa a Munteniei avand o altitudine ce variaza de la 410 m – Valea Starcului si 731 m dealul Fusarul, deasupra nivelului marii si ocupand o suprafata de 25 Km2. Se gaseste la o departare de 30 Km de municipiul Targoviste si este asezata in partea de nord-est a judetului Dambovita. Se invecineaza la est cu comuna Visinesti prin culmea dealului „Pravaciorul”, la vest cu satul Diaconesti – oras Pucioasa prin muchia dealului Ulmetul, la sud cu comuna Valea-Lunga despartita prin Valea Starcului, dealurile Prigorile, Tigerului si Corboaica, iar la nord cu comuna Bezdead pe culmea dealurilor Cojoiu, Fusaru si Miercanu. Satul Varfuri – ocupa partea de mijloc a comunei. Are o suprafata de 5,50 Km2 si un numar de 168 gospodarii. Cu ani in urma , fiind sat de resedinta, comuna si-a luat denumirea de la acest sat. Populatia totala a comunei este de cam 1800 de suflete, densitatea populatiei fiind de 72 locuitori/kmp.

Cojoiu – Satul Cojoiu se afla in Comuna Varfuri si ocupa partea de nord-est a comunei;numele il are de la paznicii de paduri, denumiti local si cojoieni. Satul are o suprafata de 2 Km2 si un numar de 47 gospodarii (probabil in jur de 150 de suflete cu totul).

c. Secaria in Prahova (intre Comarnic si Valea Doftanei)

Secaria se afla in Judetul Prahova, intre Comarnic (pe Valea Prahovei) si Tesila (pe Valea Doftanei). Altitudinea se situeaza intre 700 si 1000 m. Nu am reusit sa aflu ce suprafata are comuna insa potrivit datelor online se pare ca numarul total de locuitori este de aproximativ 1.200. Terenul in Secaria poate fi cam scump, din ce am gasit pe net se poate ridica pana pe la 5 EURO/mp.

d. Gura Teghii in Buzau

Gura Teghii este una din cele mai mari comune din Romania ca suprafata, avand 46.500 hectare (465 kmp). Altitudinea sa variaza de la 552 m pana la 1772 m. Comuna este strabatuta de Raul Basca Rusilei si de afluentii acestuia astfel incat reteaua de rausoare si de parauri este intens dezvoltata. Comuna are aproximativ 3.300 locuitori, adica aproximativ 7 locuitori pe kmp. Aici terenul cu padure poate fi cam 1500 EUR/ha iar terenul construibil de la 2 EURO pana la 8 EURO/mp.