Ce – Cum si Cand?

Discutand cu sotia mea cea “survival reluctant” mi-au fost puse cateva intrebari care in decursul timpului au devenit comune in mintea tuturor care doresc sau sunt deja in cursul pregatirii pentru supravietuire, si anume CE trebuie sa invatam (ce skill-uri mai anume?), CUM trebuie sa invatam si mai apoi CAND trebuie sa invatam. Raspunzand la aceste intrebari nu cred ca voi reusi sa imi conving sotia totusi..cel putin nu inca! Dar as putea cel putin sa ii dau cateva elemente de baza la care sa se gandeasca. La baza tuturor acestor intrebari cred totusi ca trebuie sa stea o motivatie solida si anume dorinta de a supravietui “no matter what”. Motivatia este temelia pe care fiecare dintre noi incearca sa isi construiasca cunostintele. De aici vor veni dedicatia, sacrificiile de timp si multe altele. In paralel cu motivatia solida trebuie sa stea pregatirea psihologica, datul interior care ne poate face pe fiecare dintre noi sa nu cedam sub presiune, sa gandim cat mai lucid in momente de stres maxim si sa ne concentram eficient pentru autoconservarea noastra si a celor dragi.

Pentru pregatirea psihologica nu cred ca exista nicio “schema” general aplicabila, in special date fiind particularitatile emotionale ale fiecaruia si factorii de mediu care ne-au modelat psihologic pana la momentul marilor intrebari si al efectivei infruntari a pericolului. Pentru cei mai in varsta lucrurile vor fi dificile, avand profilul psihologic deja bine trasat. Cu efort constant insa se vor putea produce schimbari. Cu ati putea produce “declick-ul”? Faceti sport – orice sport – mergeti la munte, dormiti in natura, mergeti cu cortul. Invatati ca viata fara curent electric si fara facilitatile de zi cu zi impica greutati si invatati-va cu acestea. Pentru copii insa va fi mai simplu. Principiile aceleasi. Invatand copiii sa traiasca in si cu natura nu veti face decat ca viata acestora rupti de civilzatie sa fie mai usoara. Pentru cei ce aveti (din fericire pentru voi) bunici/parinti la tara, gasiti o varianta astfel incat copiii vostri sa reuseasca sa invete macar elementele de baza ale vietii rurale.

Ca un simplu ghid care poate raspunde (vizual) la intrebarile de baza am pregatit o schema. E mult spus schema. E practic un simplu indrumar catre acele activitati primare care vor fi indeplinite la locul in care veti hotara sa va retrageti WTSHTF. Fiecare categorie generica implica mai multe (nenurarate…) activitati ce trebuie distribuite intre membrii grupului vostru. Sudura. Lacatuserie. Elemente de baza in strungarie si prelucrarea metalelor. Tamplarie. Cultivarea plantelor (in functie de specificul zonei in care va aflati). Autoaparare. Etc…De aici cu folosirea imaginatiei si citind cat mai mult va puteti prinde singuri ce e de facut.

La intrebarile cand si cum se raspunde destul de usor. CAND? Cand aveti timp liber (implica si un efort! sa va faceti timp liber) si cat mai curand! CUM? Raspunsurile sunt variate in functie de profilul fiecaruia. Daca aveti o legatura mai trainica cu “la tara” – de IERI! Voua va va fi mult mai usor sa incercati si in final sa reusiti sa conservati din experienta de viata si indemanarile bunicilor dumneavoastra. Daca nu, e mai complicat. Veti invata teoria si nu practica ceea ce va conduce la un oarecare handicap.

Fara sa disperati, perseverati. Daca aveti loc acasa amenajati-va un atelier mic (chiar si pe balcon) unde sa puneti in practica tamplaria si prelucrarea (chiar si simpla) a metalului. Incercati sa reparati de unii singuri TOTUL in casa. Zugraviti singuri…Neavand “la tara” mergeti cat de des va sta in puteri in natura si traiti acolo 2 – 3 zile cu mijloace cat mai simple de trai. Invatati sa gatiti simplu. Invatati sa dormiti sub cerul liber. Incercati sa va eliberati de viata de zi cu zi. Pentru oraseni dar si pentru cei ce au “la tara” – mergeti la cursuri specializate de prim ajutor si de supravietuire. Lista poate continua la nesfarsit…Lasati frau liber imaginatiei!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*