Category Archives: Survival

De la ciot la lingura

Si m-am apucat in final sa fac o lingura de lemn. Am mai incercat insa m-am lasat pagubas, avand impresia (gresita) ca e tare, tare greu. Toata ideea e sa sti ce sa faci si cum sa faci, aspecte pe care le-am mai lamurit dupa ce am studiat cu mare atentie pe pagina Micului Mester, unde am gasit si un fimulet cu cioplitul efectiv al unei linguri…

Vine cam asa…

Locatii pentru supravietuire

M-am gandit sa revin la tematica unui post anterior si sa dezvolt pe marginea acelor locatii aflate oarecum in vecinatatea Bucurestiului, usor de accesat din Bucuresti pe drumuri secundare si care sa satisfaca cateva cerinte minime care sa asigure un trai decent in vremuri de criza. Nu am cum sa stiu daca o asemenea criza va lovi cu adevarat Europa sau nu, desi unii colegi americani striga sus si tare pe diverse site-uri axate pe survival si survivalism ca “nenorocirile” sunt iminente. Asa ca, sa plecam de la criteriul de baza, si anume densitatea populatiei.

De aici se auto-selecteaza urmatoarele judete din preajma (si nu neaparat):

  1. Teleorman – cu o densitate a populatiei de 80 – 89 locuitori/kmp.
  2. Giurgiu – cu o densitate a populatiei de 80 – 89 locuitori/kmp.
  3. Calarasi – cu o densitate a populatiei de 50 – 69 locuitori/kmp.
  4. Ialomita – cu o densitate a populatiei de 50 – 69 locuitori/kmp.
  5. Buzau – cu o densitate a populatiei de 80 – 89 locuitori/kmp.

Aplicam suplimentar un alt criteriu – limita de 200 km. M-am gandit la acest plafon deoarece chiar si cei mai neglijenti dintre noi vor avea intotdeauna in rezervor benzina pentru macar 200 de km. adica aproximativ o treime de rezervor. Stiu bina ca principiul este sa ai mereu rezervorul plin insa de cele mai multe ori neglijenta sau chiar nevoia ne face sa nu respectam regula. In plus, 200 km. ar trebui sa fie o distanta oarecum sigura fata de o zona intens locuita precum capitala.

Suplimentar: apa, padure, acces pe un drum secundar, localitate/vecinatate de cel mult 200 – 500 de suflete.

Criteriu subsecvent, pretul terenului.

Posibile locatii:

A. Sudul Bucurestiului:

Zona Comana – arie naturala protejata, bogata faunistic si cu multe lacuri/balti (aproape si de Dunare)

B. Estul Bucurestiului:

Mult mai delicata problema atata vreme cat pe directia Est sunt destul de multe localitati, zona este locuita intens si exista si o retea de drumuri dezvoltata. Distanta pana la locatii poate fi cam mare desi se gasesc drumuri secundare cel mai probabil nu foarte aglomerate in cazul in care trebuie sa fugiti repede din Bucuresti. Locatii de avut in vedere ar putea fi:

a. Chiselet – Manastirea – Dorobantu (in apropiere de malul Dunarii)

[mai am de lamurit cate ceva aici – ar fi bine sa fac si o plibare in zona]

b. La cotul Dunarii in zona Aliman

Aliman is really in the middle of nowhere, aproape de Dunare, Lacul Oltina si granita cu Bulgaria. Comuna Aliman are cam 3000 de locuitori din care aproape 1000 sunt situati in Satul Aliman. Pe o suprafata de 123 kmp. sunt doar 4 sate. Densitatea populatiei este de cam 24 de locuitori pe kmp. Pretul terenului pare a fi in jur de 1000 EURO/hectar.

c. Insula Mica a Brailei

Insula Mica a Brailei nu este locuita propriu zis. Este un Parc Natural administrat de Romsilva, avand o suprafata de cam 25.000 ha. “Densitatea” populatiei nu este o problema, locuitorii din zona fiind amplasati doar in satele din jurul insulei (este d fapt vorba de un complex de insule – Insula Harapu, Insula Fundu Mare, Insula Calia, Insula Chiciul Orbului, Insula Mica a Brailei, Ostrovul Chiciu si Insula Varsatura). Satele din jurul zonei sunt Stancuta si Marasu. Cand ma gandesc la refugiu propriu zis, Insula in sine este o locatie excelenta cu conditia sa benficiezi de barca cu motor si sa stii sa te descurci cu nivelul fluctuant al Dunarii, zona fiind sever inundabila.

d. Zona Padurii Babagag – Fantana Mare ar puta fi o optiune, inclusa intre paduri

Fantana Mare este un sat in partea de sud a judetului Constanta, in Podisul Negru Voda, apartinand administrativ de comuna Independenta. La recensamantul din 2002 avea o populatie de 374 de locuitori. Comuna Independenta are cam 180 kmp. cu o densitate a populatiei de cam 17 locuitori pe kmp.

e. Zona Padurii Miselic/Padurea Siadi Oman – o localitate precum Goruni

Satul Goruni se afla pe raza Comunei Lipnita, comuna cu 7 sate si aproximativ 3.700 de locuitori.Comuna are cu totul 180 kmp, satul Goruni avand doar 148 de locuitori. Densitatea populatiei in toata comuna este cam de 17 locuitori pe kmp.

C. Vestul Bucurestiului

In vestul Bucurestiului lucrurile stau destul de prost. Localitati dese cu o retea de drumuri destul de complicata si intretesuta.Ma gandesc la localitati/zone mai la Nord-Vest precum:

a. Hanul lui Pala – aproape de limita dintre Arges si Dambovita (trebuie investigat mai in detaliu daca apa este disponibila usor). Hanul lui Pala se afla in mijlocul pustietatii si dupa relatarile gasite pe net se bucura de o saracie lucie. Are (cica) 600 de locuitori iar de jur imprejur pustietate. Doua paduri se afla in apropiere iar cea mai apropiata comuna este Visina. Cica in 2008 se vindea 1 mp. cu 5 EURO. Pare greu de crezut insa nu am gasit un anunt mai nou care sa infirme informatia…Cel mai probabil nu e mai mult de 1 EURO in prezent avand in vedere saracia din zona.

b. Scheiu de Sus in Jud. Dambovita se afla pe teritoriul administrativ teritorial al Comunei Ludesti. Comuna Ludesti este situata in extremitatea vestica a judetului Dambovita, preponderent pe partea stanga a paraului Potop, desfasurandu-se pe o lungime de 18 km pe directia NNV-SSE. In zona satelor Scheiu de Jos si Scheiu de Sus se scurg mai multe paraiase, ale caror albii seaca in verile secetoase, ca de exemplu: Valea Banului, Valea Dribovnicului, Miritoaia, Neciului, Tutului, Talmasi, Ciresului, Ostrii, Hotarului. Comuna Ludesti are o suprafata totala de 88 kmp. si cam 5000 de locuitori. Din fericire nu sunt foarte multi in nordul comunei, si anume in Satul Scheiul de Sus.

D. Nordul Bucurestiului

Oferta mai variata, dupa gust si distanta preferata:

a. Zona Bezdead sau Visinesti

Bezdead – este o comuna mai mare, avand cam 5000 de locuitori. Este “strategic” amplasata pe un drum secundar intre Breaza si Pucioasa, un drum nu foarte umblat. Altitudinea zonei construite este intre 450 m si 700 m, dealurile din jur sunt mai inalte, 1020 m varful Malau, 917 m varful Magurii. Pucioasa se afla la 10 km pe sosea de centrul Bezdeadului, Sinaia si Targoviste la 30 km, Bucurestiul si Brasovul la 120. Comuna are o suprafata de 5700 ha. fiind o comuna destul de mica fata de celelalte luate in consideratie in analiza mea. Ceea ce retine totusi Bezdeadul pe lista este amplasarea pe un drum secundar cat si zona destul de mare nelocuita la nord si la sud. Densitatea locuitorilor este de aproxmativ 87 de locuitori pe kmp. ceea ce este destul de mult. Daca alegeti in schimb sa va ascundeti printre dealuri va puteti totusi bucura de oarecare liniste atata vreme cat cea mai mare parte din populatie locuieste chiar in Bezdead. Teren in Bezdead, cu loc de casa si livada, pe la 5000 mp. am vazut chiar si la 2 EURO/mp.

Visinestiul – este aproape de Bezdead, desi nu exista un drum de legatura intre cele doua localitati. In Visinesti se ajunge prin Valea Lunga si Moreni in timp ce in Bezdead prin Targoviste si Pucioasa. Si Visinestiul pare destul de locuit, comuna avand 1900 de locuitori pe 36 de kmp ceea ce duce densitatea locuirii la 52 de locuitori pe kmp. Si aici cea mai mare parte din locuitori se situeaza in resedinta comunei in timp ce pe dealurile din jur este destul de pustiu. In Visinesti terenul pare a fi ceva mai scump (cu niste utilitati trase – curent) si anume pe la 10 EURO/mp.

b. Merisoru – Varfuri – Cojoiu

Merisoru – Judetul Dambovita/localitate in Com. Varfuri, avand numai 196 de locuitori. Aici am gasit 1 ha. cu casa si livada la 100.000 Euro, dar mi se pare cam scump. Un altul cere pentru 2000 mp. 5 EURO/mp, ceea ce mi se pare mai normal pentru zona. Probabil pe la mijloc este si adevarul. Daca nu tintesi chiar inima satului poate si mai jos. Varfuri – Conform informatiilor de pe site-ul primariei, Comuna Varfuri este situata in regiunea deluroasa a Munteniei avand o altitudine ce variaza de la 410 m – Valea Starcului si 731 m dealul Fusarul, deasupra nivelului marii si ocupand o suprafata de 25 Km2. Se gaseste la o departare de 30 Km de municipiul Targoviste si este asezata in partea de nord-est a judetului Dambovita. Se invecineaza la est cu comuna Visinesti prin culmea dealului „Pravaciorul”, la vest cu satul Diaconesti – oras Pucioasa prin muchia dealului Ulmetul, la sud cu comuna Valea-Lunga despartita prin Valea Starcului, dealurile Prigorile, Tigerului si Corboaica, iar la nord cu comuna Bezdead pe culmea dealurilor Cojoiu, Fusaru si Miercanu. Satul Varfuri – ocupa partea de mijloc a comunei. Are o suprafata de 5,50 Km2 si un numar de 168 gospodarii. Cu ani in urma , fiind sat de resedinta, comuna si-a luat denumirea de la acest sat. Populatia totala a comunei este de cam 1800 de suflete, densitatea populatiei fiind de 72 locuitori/kmp.

Cojoiu – Satul Cojoiu se afla in Comuna Varfuri si ocupa partea de nord-est a comunei;numele il are de la paznicii de paduri, denumiti local si cojoieni. Satul are o suprafata de 2 Km2 si un numar de 47 gospodarii (probabil in jur de 150 de suflete cu totul).

c. Secaria in Prahova (intre Comarnic si Valea Doftanei)

Secaria se afla in Judetul Prahova, intre Comarnic (pe Valea Prahovei) si Tesila (pe Valea Doftanei). Altitudinea se situeaza intre 700 si 1000 m. Nu am reusit sa aflu ce suprafata are comuna insa potrivit datelor online se pare ca numarul total de locuitori este de aproximativ 1.200. Terenul in Secaria poate fi cam scump, din ce am gasit pe net se poate ridica pana pe la 5 EURO/mp.

d. Gura Teghii in Buzau

Gura Teghii este una din cele mai mari comune din Romania ca suprafata, avand 46.500 hectare (465 kmp). Altitudinea sa variaza de la 552 m pana la 1772 m. Comuna este strabatuta de Raul Basca Rusilei si de afluentii acestuia astfel incat reteaua de rausoare si de parauri este intens dezvoltata. Comuna are aproximativ 3.300 locuitori, adica aproximativ 7 locuitori pe kmp. Aici terenul cu padure poate fi cam 1500 EUR/ha iar terenul construibil de la 2 EURO pana la 8 EURO/mp.

Risk and risking

“But risks must be taken because the greatest hazard in life is to risk nothing. The person who risks nothing, does nothing, has nothing, is nothing. He may avoid suffering and sorrow, but he cannot learn, feel, change, grow or live. Chained by his servitude he is a slave who has forfeited all freedom. Only a person who risks is free. The pessimist complains about the wind; the optimist expects it to change; and the realist adjusts the sails.” – William Arthur Ward

I am no longer a smoker

A venit si acest moment. Nu stiu prea bine sa spun de ce tocmai acum dupa nenumarate incercari esuate. Am ajuns pana la urma sa imi cumpar si o tigara electronica. Nu a costat mult (cam 400 de lei cu tot cu rezerve, 2 buc. pentru mine si sotie). Este absolut inutila…Singurul avantaj ar fi ca in loc de 2 pachete pe zi am ajuns sa fumez doar unul. Ma enerveaza si tigara electronica. Curge. Trebuie sa o incarci. Te mozolesti pe maini cu zeama de nicotina. Iti curge din tigara in rucsac si apoi pute. Sau, si mai rau, risti sa iti curga in sacou sau pe camasa. Asa ca, ma las….ce naiba atata fandoseala cu fumatul asta si ce atata domnisoreala? Ce mama naibii trebuie sa astepti, sa te hotarasti apoi sa mai astepti un pic pentru a renunta la ceva ce sigur te omoara. Iti omoara si timpul si plamanii…Si o sa si alerg mai bine!

Economice…

Eurozone collapse ‘will send continent into depression’

The collapse of the eurozone would cause a crash that would instantly wipe out half of the value of Europe’s economy, plunging the continent into a depression as deep as the 1930s slump, the president of the European Commission has warned.

Debt crisis: live Markets continue to fall as poor economic data on Portugal and industrial production send Spanish 10-year bond yields to 6pc and German-Spanish spreads to a new record.

O singura generatie sau un proces ce necesita evolutie?

Ma intrebam zilele astea daca reactiile noastre la ceea ce se numeste supravietuire, fie ca se refera la un anumit eveniment “exceptional”, precum un accident la care suntem supusi, sau ca se refera la o problema locala/generala precum, colapsul social si economic previzionat de atat de multi experti in ultimii 30 – 40 de ani, nu sunt cumva determinate si istoric – educational, din perspectiva culturii in care am avut norocul (sau nenorocul) sa ne nastem.

America este doar recent populata de populatia europeana, si anume in ultimii 300 de ani. In cea mai mare parte a istoriei Americii, populatia care si-a gasit refugiul sau leaganul acolo a fost supusa unor presiuni enorme – la inceput migrationale – est -vest si apoi economice, presiuni care au facut din America ceea ce putem vedea acum, cu toate viciile si calitatile oamenilor de pe acest continent. Este astfel oarecum firesc sa regasim in America acest drive atat de puternic pentru curentul concentrat pe supravietuire si pregatire pentru necunoscut. Din America provine si cea mai mare parte a literaturii de specialitate cat si variate manifestari ale curentului buschcraft. Europa are specialistii/maniacii ei insa se regaseste de cele mai multe ori in urma Americii pe acest front.

Suferim oare de staza determinata de prea multa stabilitate? Am dobandit oare la nivelul intregului continent un mecanism care ne face sa credem ca situatiile sunt de neschimbat si ca nu putem sa ne sustragem cursului istoriei? Fatalismul oare ne impinge sa credem in continuare in conflictele noastre marunte desi avem deja experienta a doua razboaie globale? Am devenim atat de blazati incat ne vom cere doar trabucul in fata plutonului de executie?

Imi pun toate aceste intrebari din dorinta sincera de a intelege mecanismele psihologice ce vor trebui puse in miscare astfel incat sa poata interveni modificarea unor conceptii cel mai probabil adanc inradacinate in constiinta generala a europenilor (deci si a romanilor). Istoria ne-a invatat, cel putin pe noi, pe romani, ca am reusit sa supravietuim ca natie unei serii de evenimente catastrofale majore. Istoria insa si-a schimbat nenumarate reguli iar contextul este cu totul altul.

Daca in anii 1930 populatia Romaniei se regasea in marea majoritate la sat (peste 78 %) datele de la nivelul anului 2002 releva ca mai aveam doar 42 % populatie rurala. Cel mai probabil procentele se vor regasi in majoritatea statelor sud-est europene in timp ce in vestul Europei shift-ul deja incepuse din anii ’30. Ceea ce am pierdut – si se pare ca americanii nu – este spiritul rezistent al omului e la tara. Am pierdut atitudiea “can do” pe care o au psihologic taranii pentru ca in fiecare an – an de an – se lupta cu evenimente catastrofale sau cu potential catastrofal pentru a-si castiga painea de zi cu zi. Ceea ce pierdem de aici in mod suplimentar este bogatia de experienta si de traditie care intr-o eventuala situatie de regres social ne va impinge sa subzistam la tara.

Am cautat – probabil nu suficient de bine – lucrari recente care sa incerce sa conserve sau sa reinvie traditiile de la tara si nu numai traditiile cat acele mestesuguri care in final se vor pierde odata cu pieirea ultimul mesarias traditional. Vor mai supravietui pe ici pe colo mici comunitati in care cate unul a mai invatat de la “bunicul” cum sa faca un butoi sau cum sa sape o fantana. Ce vor face toti ceilalti? Daca nu fac bine sa citeasca in engleza – NIMIC.

Nu imi dau seama daca acest post este doar un simplu protest la adresa ignorantei…Ce realizez insa este ca devine din ce in ce mai reala amenintarea reluarii unor cicluri educationale. Cel mai probabil va trebui sa conservam aceste experiente generand in propriile noastre familii pasiuni si obiceiuri. Invatand din nou sa producem obiectele ce ne sunt necesare cu propriile maini,  invatand din experienta proprie si nu din experienta istorica a altora. Va trebui sa cultivam copiilor nostri aceeasi dorinta si sa ii urmarim dobandind noi capacitati. Trebuie numai sa speram ca nu ne va lovi niciun eveniment major timp de cateva generatii pentru a fi siguri de reusita. Altfel, ma tem ca eforturile noastre marunte, de zi cu zi, se vor dovedi sterile.

Nu avem nicio garantie

Am facut un exercitiu de imaginatie astazi. M-am deplasat in trafic de la o intalnire la alta si m-am gandit cum am fi daca absolut tot ce luam de bun, drept garantat, in fiecare zi nu ar mai fi. Cum ar fi deplasarea voastra in Bucuresti daca mijloacele de transport in comun nu ar mai functiona? Cum ar fi viata voastra influentata daca maine nu veti mai gasi paine la magazinul din colt si daca la piata tarabele vor fi goale. Sunteti pregatiti?
Mergeti mai departe si nu folositi lumina electrica cateva zile. Cum se va modifica viata voastra? Cum ar fi ca la sfarsitul lunii salariul sa nu mai vina? Cum ar fi sa nu mai curga apa la robinet? Suntem pregatiti sa gandim, inca din copilarie, ca absolut toate cele necesare ne vor fi disponibile cu efort minim, atata vreme cat avem vointa de a ne castiga painea de zi de zi. Drept urmare mecanimsul este urmatorul – mergem cel putin opt ore pe zi la locul de munca, dormim, mancam si asteptam salariul. Cu banutii castigati ne deplasam in fiecare weekend in marile centre comerciale (sau la colt, dupa caz) si luam una alta d-ale gurii si de imbracat. Ne platim facturile si ratele la banca si ne dorim numai lucruri bune…
Cam asta facem! Trebuie sa va raspundeti la inca o intrebare: CE faceti pentru a putea rezista in cazul in care tot ce va inconjoara va disparea sau va fi mult mai greu de obtinut? Cum veti aplica o regula de baza precum ce a celor TREI si anume: 3 minute fara oxigen, 3 ore fara adapost, 3 zile fara apa si 3 saptamani fara mancare? De ce ati alege sa asteptati pasivi sperand ca nimic grav nu se va intampla si ca Dumneavoastra veti fi cu siguranta cei neafectati de asemenea evenimente? Experienta ne spune ca secolul trecut au avut loc – in Europa – cel putin doua evenimente majore care au
avut o influenta esentiala asupra celor trei factori. Doua razboaie mondiale. Ce va spune, sau va da certitudinea, ca un asemenea eveniment nu va avea loc din nou, cel putin o data in acest secol?
Daca va ganditi ca viata este scurta si cel mai probabil in cursul ei personal NU va veti intalni cu asemenea evenimente, de ce sa nu va pregatiti copiii – material si psihologic pentru a face fata in cazul in care se vor confrunta cu asemenea greutati…
Daca raspunsurile la toate interbarile si dilemele de mai sus va vor confirma ca DA – evenimente similare pot (si cel mai probabil VOR) aparea cat si ca DA, pe langa conflagratii de diverse tipuri puteti avea de-a face si cu variate forme de colaps social (nu uitati ca ne vom confrunta cat de curand cu epuizarea a variate resurse de energie si, cel mai probabil cu dezechilibre economice majore ca urmare a acestor venimente) trebuie sa faceti inca un pas si sa incercati sa va depasiti conditia si sa evoluati. A fi pregatit reprezinta in prezent o evolutie majora. De fapt unii s-ar putea sa o ia ca pe o involutie deoarece teoretic ne intoarcem in timp cel putin 100 de ani cand majoritatea populatiei planetei se baza exclusiv pe ce putea obtine in propria gradina sau pe ce a acumulat in cursul vietii.
Self-sufficiency este un concept perimat in prezent pentur majoritatea populatiei dar care se poate dovedi esential in conditiile in care conditiile actuale de viata se vor modifica in rau. De ce nu am fi pregatiti? De ce nu ne-am invata copiii sa fie pregatiti? De ce, repet DE CE nu ne-am dori sa supravietuim?
Ridicol acum este ca acum ne bazam numai pe lanturile de supermarket-uri. Cel mai probabil o necesitate a vietii preponderent urbane…Insa si mai ridicol este sa ne resemnam si sa ne autoconvingem ca “nu putem face nimic” si ca viata ne va fi condusa de “karma”. Am hotarat sa adopt principiul potrivit caruia fiecare isi FACE propria karma si ca ni se intampla exact evenimentele pe care le atragem. Nu stiu inca daca voi reusi sa fiu “pregatit” si nici daca un eveniment major va interveni in cursul vietii mele dar de ce sa adopt resemnarea?

Ordine

Ordinea este principalul principiu dupa care trebuie sa va ghidati in pregatirea pentru supravietuire in orice mediu – fie urban fie in salbaticie.

Ordinea va va ajuta sa nu uitati ce avti de facut si sa reactionati mai rapid. Ordinea nu inseamna numai ordonarea obiectelor intr-un anumit fel ci respectarea unor principii in viata de zi cu zi.

Deci:
(1) daca argumentul cu sanatatea 🙂 nu functioneaza folositi urmatorul text “nu pierd timpul cu fumatul”. Fumatul reprezinta in sine pe langa pericolul cunoscut pentru sanatate si unul dintre factorii perturbatori ai ordinii de fiecare zi. Cat timp pierdeti fumand? La un pachet pe zi pierdeti in medie 5 min./tigara x 20 tigari si anume 100 de minute. Mai bine de o ora si jumatate din timpul de veghe este pierdut fumand. Recunosc, de mutle ori fumam cand ne uitam la televizor, cand ne bucuram de un eveniment social s.a.m.d. Dar acestea reprezinta numai o mica parte din timpul pierdut fumand.In loc sa luati o pauza pentru a fuma pe ora alegeti sa luati o pauza mai mare (poate odata cu cea de pranz) pentru a face o plimbare de o ora. Si veti fi mai castigati. Cealalta jumatate de ora o puteti petrece citind…Si veti fi mai castigati;
(2) renuntati la achizitiile compulsive. Renuntati la a fi “consumatori”. priviti fiecare cumparatura prin prisma maturitatii si a atitudinii concentrate pe supravietuire (oricum ati privi acest concept). A supravietui pana la urma inseamna si sa aveti resursele materiale pentru a trece de la o zi la alta fara cosmaruri legate de lipsa “”activelor” din partofel. Alegeti obiectele durabile, cele care v-ar putea fi de folos WTSHTF. Incercati (pe cat posibil) sa alegeti acele obiecte pe care sunteti capabili sa le reparati singuri sau pe care puteti cu usurinta sa invatati sa le reparati singuri. “KISS” (Keep It Simple Stupid”) este principiul de baza aici. Putine piese in miscare si conceptie cat mai simpla. Alegeti asa!
(3) tineti-va logistica in ordine, inlocuiti la timp orice element care are o data de expirare. Redactati si tineti la zi un carnet in care sa aveti evidenta rotatiilor;
(4) dupa ce ati decis sa achizitionati un element de logistica (sau pentru orice alta achizitie in jurul casei/in casa) aveti grija de intretinerea acestuia. Daca trebuie uns, curatat regulat, reglat etc. facti un program pe cat posibil scris si tineti-va de el;
(5) orice element de logistica trebuie curatat dupa fiecare utilizare. Respectati instructiunile producatorilor si niciodata nu lasati pe altul sa faca munca in locul vostru. Veti obtine astfel echipamente care va vor fi “fidele” o perioada mai mare de timp;
(6) orice element care necesita alimentare cu energie electrica (fie baterii sau alimentare normala) trebuie verificat periodic pentru buna functionare. Nu doriti sa aveti surpriza ca aveti nevoie de o anumita scula si sa constatati ca acumulatorii nu sunt incarcati sau ca nu binevoieste sa porneasca odata introdusa in priza. odata un set de baterii/acumulatori folosit, notati in carnetelul cu echipament data de expirare a ficarui set instalat in echipamente. Tineti separat mai multe seturi de rezerva. Rotiti stocul cu cel putin 6 luni inainte de expirare;
(7) daca sunteti pasionati (ca si mine :)) de diverse activitati precum fotografia, renuntati la a mai cumpara reviste si altele asemenea pe tema hobby-ului vostru. Internet-ul va ofera aceste informatii (de multe ori mult mai detaliat) pe gratis! Veti gasi be Google Books sau pe Scribd numere mai vechi din diverse revise. Cititi acolo! Mi se intampla sa cheltuiesc chiar si 100 de lei pe luna pe aceste reviste, more or less…Puneti cap la cap si vedeti ca nu e o simpla pasiune ci o gaura neagra in care se scurg poate chiar si 1000 – 1500 de lei pe an;
(8) concentrati atentia pe acele hobby-uri care tin de pregatirea pentru WTSHTF. Repet, nu am o viziune apocaliptica potrivit careia un asemenea eveniment este iminent, ci doar imi doresc sincer sa fiu cat mai bine pregatit. Nu exista maxime absolute aici – de exemplu ski-ul costa mult dar va dezvolta macar o abilitate si va mentine un tonus fizic ridicat. Golf-ul pe de alta parte costa mult si nu cred sa aduca aceleasi beneficii. La fel si jucatul compulsiv pe PC etc.;
(9) daca aveti hobby-uri care sa “va tina afara din casa” precum fotografia, vanatoarea, pescuitul si alte asemenea, folositi aceste ocazii pentru a va perfectiona in paralel abilitatile de supravietuire. Incercati astfel sa puneti in practica, cu ocazii placute si intr-un mediu relaxat, cat mai multe din tehnicile de supravietuire pe care le-ati acumulat teoretic. Acumulati astfel experienta practica si pragul de repetabilitate care sa asigura memorarea temeinica si sedimentarea fiecarei tehnici si metode;
(10) folositi in mod util pauzele de la munca. Cu totii luam pauze in timpul muncii. La birou ar trebui oricum ca macar 5 – 10 minute la fiecare 60 de minute sa ne dam putin timp de relaxare. Pauza va fi folositoare si angajatorului nostru deoarece vim fi mai eficienti si mai concentrati asupra muncii noastre. Folositi acest timp in mod util. Faceti miscare cat mai mult posibil (ca o paranteza – urcati pe scari, parcati masina mai departe de birou daca puteti si mergeti pe jos, iesiti seara la o plimbare…).

Citat

“It wasn’t raining when Noah built the ark.” – Howard Ruff

(multumiri lui Jim Rawles)

NOTA: Am ales sa ma folosesc pe blog de citatele adunate in decursul timpului de Jim Rawles al carui blog – SurvivalBlog – il citesc aproape zilnic. Nu imi arog vreun merit pentru identificarea citatelor ci doar doresc sa le popularizez pentru ca fiecare dintre noi sa avem acces mai usor la ele, sa le intelegem si sa le asimilam (sper, spre mai binele nostru).

Ce – Cum si Cand?

Discutand cu sotia mea cea “survival reluctant” mi-au fost puse cateva intrebari care in decursul timpului au devenit comune in mintea tuturor care doresc sau sunt deja in cursul pregatirii pentru supravietuire, si anume CE trebuie sa invatam (ce skill-uri mai anume?), CUM trebuie sa invatam si mai apoi CAND trebuie sa invatam. Raspunzand la aceste intrebari nu cred ca voi reusi sa imi conving sotia totusi..cel putin nu inca! Dar as putea cel putin sa ii dau cateva elemente de baza la care sa se gandeasca. La baza tuturor acestor intrebari cred totusi ca trebuie sa stea o motivatie solida si anume dorinta de a supravietui “no matter what”. Motivatia este temelia pe care fiecare dintre noi incearca sa isi construiasca cunostintele. De aici vor veni dedicatia, sacrificiile de timp si multe altele. In paralel cu motivatia solida trebuie sa stea pregatirea psihologica, datul interior care ne poate face pe fiecare dintre noi sa nu cedam sub presiune, sa gandim cat mai lucid in momente de stres maxim si sa ne concentram eficient pentru autoconservarea noastra si a celor dragi.

Pentru pregatirea psihologica nu cred ca exista nicio “schema” general aplicabila, in special date fiind particularitatile emotionale ale fiecaruia si factorii de mediu care ne-au modelat psihologic pana la momentul marilor intrebari si al efectivei infruntari a pericolului. Pentru cei mai in varsta lucrurile vor fi dificile, avand profilul psihologic deja bine trasat. Cu efort constant insa se vor putea produce schimbari. Cu ati putea produce “declick-ul”? Faceti sport – orice sport – mergeti la munte, dormiti in natura, mergeti cu cortul. Invatati ca viata fara curent electric si fara facilitatile de zi cu zi impica greutati si invatati-va cu acestea. Pentru copii insa va fi mai simplu. Principiile aceleasi. Invatand copiii sa traiasca in si cu natura nu veti face decat ca viata acestora rupti de civilzatie sa fie mai usoara. Pentru cei ce aveti (din fericire pentru voi) bunici/parinti la tara, gasiti o varianta astfel incat copiii vostri sa reuseasca sa invete macar elementele de baza ale vietii rurale.

Ca un simplu ghid care poate raspunde (vizual) la intrebarile de baza am pregatit o schema. E mult spus schema. E practic un simplu indrumar catre acele activitati primare care vor fi indeplinite la locul in care veti hotara sa va retrageti WTSHTF. Fiecare categorie generica implica mai multe (nenurarate…) activitati ce trebuie distribuite intre membrii grupului vostru. Sudura. Lacatuserie. Elemente de baza in strungarie si prelucrarea metalelor. Tamplarie. Cultivarea plantelor (in functie de specificul zonei in care va aflati). Autoaparare. Etc…De aici cu folosirea imaginatiei si citind cat mai mult va puteti prinde singuri ce e de facut.

La intrebarile cand si cum se raspunde destul de usor. CAND? Cand aveti timp liber (implica si un efort! sa va faceti timp liber) si cat mai curand! CUM? Raspunsurile sunt variate in functie de profilul fiecaruia. Daca aveti o legatura mai trainica cu “la tara” – de IERI! Voua va va fi mult mai usor sa incercati si in final sa reusiti sa conservati din experienta de viata si indemanarile bunicilor dumneavoastra. Daca nu, e mai complicat. Veti invata teoria si nu practica ceea ce va conduce la un oarecare handicap.

Fara sa disperati, perseverati. Daca aveti loc acasa amenajati-va un atelier mic (chiar si pe balcon) unde sa puneti in practica tamplaria si prelucrarea (chiar si simpla) a metalului. Incercati sa reparati de unii singuri TOTUL in casa. Zugraviti singuri…Neavand “la tara” mergeti cat de des va sta in puteri in natura si traiti acolo 2 – 3 zile cu mijloace cat mai simple de trai. Invatati sa gatiti simplu. Invatati sa dormiti sub cerul liber. Incercati sa va eliberati de viata de zi cu zi. Pentru oraseni dar si pentru cei ce au “la tara” – mergeti la cursuri specializate de prim ajutor si de supravietuire. Lista poate continua la nesfarsit…Lasati frau liber imaginatiei!

Noul an

Noul an sa ne aduca…Toti ne dorim ca noul an sa ne indeplineasca diverse dorinte. De cele mai multe ori aceste dorinte sunt pur materiale. Ne dorim o marire de salariu. O noua casa. Mai multi bani. Sa castigam la loto 6/49. Si alte asemenea. Eu pe de alta parte imi doresc ca noul an sa imi aduca o schimbare. O schimbare de atitudine fata de viata si fata de oameni. Mai multa rabdare si puterea de a acumula cat mai multa informatie utila. Imi doresc sincer sa progresez profesional pentru ca o asemenea evolutie mi-ar permite  sa merg inainte cu planurile de pregatire pentru orice eventualitate. Imi doresc ca dupa mai multe incercari sterile sa reusesc in cele din urma sa nu mai fumez. Imi doresc sa urmez cu regularitate un program de pregatire fizica care sa ma ajute sa supravietuiesc. Imi doresc SANATATE. Si asta doresc tuturor. Imi mai doresc DRAGOSTE. Si asta doresc deasemenea tuturor.

Incercati sa fiti mai buni. Incercati sa aveti rabdare cu familia/fiecare dintre prietenii vostri si sa ajutati cat mai mult puteti. Si cand spun puteti nu va puneti nenumarate piedici. Fiti sinceri cu voi si renuntati pe masura posibilitatilor la egoism. Chiar si pentru cei ce nu cred cele 10 porunci pot fi un ghid util de orientare “sociala”. Nu sunt chiar asa de greu de respectat cu putina atentie. Incercati sa nu va infuriati. Recunosc sincer ca la acest capitol sunt absolut dar sper nu iremediabil deficitar.

Daca aveti copii, incercati sa ii apropiati de natura. Inchideti televizorul si obisnuiti-i cu cat mai putin timp la calculator, fara bineanteles sa le creati un handicap fata de ceilalti copii. Dezvoltati-le creativitatea. Stati cat mai mult afara cu ei sa observe animalele, plantele si oamenii. Fie ca obisnuiti sa mergeti la munte sau la mare/delta “pierdeti” vremea cu cat mai multe plimbari. Jucati-va in natura. Afara. Acolo unde se intampla lucrurile ADEVARATE. Dobanditi indemanari si transmiteti aceste indamanari mai departe copiilor dumneavoastra. Invatati impreuna! Nu pierdeti NICIO zi fara sa INVATATI ceva.

Despre o oarecare ordine

In cele mai multe lucrari despre supravietuire se vorbeste in primul rand despre complexul “BBB” (adica “Beans-Bullets and Bandaids”) cat si depspre chitesenta lui “SWF” (respectiv shelter, water and food). Sunt de acord ca ambele acronime reprezinta chintesenta supravietuirii pe termen LUNG. Merita de altfel si combinate intr-o afirmatie extrem de lunga si de simpatica precum SWFBBB. Din pacate nu suna bine…:)

Totusi, trebuie sa existe o ordine. Si ordinea o punem in operatiune prin KISS (adica Keep It Simple Stupid). Ganditi-va care sunt conditiile pre-existente pentru a avea ct de cat o sansa. Aveti nevoie in primul rand de sanatate asa ca ordinea as pune-o cam asa (Principiul ABC):

(A) Ingrijiti-va sanatatea in primul rand – mergeti regulat la controale medicale generale (cel putin o data pe an) ba chiar la anumite controale mai detaliate – in functie de particularitatile si istoricul de familie al fiecaruia (ca de exemplu – luati in considerare incindenta cancerului, bolilor cardiovasculare, diabetului etc.). Mergeti la dentist si rezolvati tot ce puteti rezolva din timp.

(B) Invatati sa va descopertiti si sa va cunoasteti atat defectele si slabiciunile cat si punctele tari.

(C) Invatati sa respectati principii morale cat mai severe. Invatati cele 10 porunci si aveti grija sa le respectati cu sarguinta.Vor fi cheia de bolta a supravietuirii pe termen lung. Cele 10 porunci crestine la dau cu titlu de exemplu. Sunt sigur ca absolut fiecare religie de pe fata pamantului are un set similar de principii…

1.Eu sunt Domnul Dumnezeul Tau; sa nu ai alti dumnezei afara de Mine.
2.Sa nu-ti faci chip cioplit, nici alta asemanare, nici sa te inchini lor.
3.Sa nu iei numele Domnului Dumnezeului tau in desert.
4.Adu-ti aminte de ziua Domnului si o cinsteste.
5.Cinsteste pa tatal tau si pe mama ta, ca bine sa-ti fie si multi ani sa traiesti pe pamant.
6.Sa nu ucizi.
7.Sa nu fii desfranat.
8.Sa nu furi.
9.Sa nu ridici marturie mincinoasa impotriva aproapelui tau.
10.Sa nu poftesti nimic din ce este al aproapelui tau.

Dupa ABC vine si restul alfabetului…c, d, e, f…si celelalte litere…

-fiti cat mai performanti in ceea ce faceti zi de zi – oricare ar fi meseria voastra. Performanta profesionala va va ajuta sa aveti la indemana mijloacele financiare pentru a va pune la punct planurile de supravietuire;

-ordine in gandire ceea ce se va traduce in ordine in viata voastra de zi cu zi;

– acumularea de cunostinte cu privire la viata rustica (paleta fiind larga: constructii, cresterea animalelor, lucrul cu lemnul pentru a putea construi diverse unelte);

– acumularea de cunostinte de baza medicale si de prim ajutor;

– acumularea de cunostinte de autoaparare.

Si apoi efectiv partea materiala, luata pas cu pas. Nu trebuie sa va inchipuiti ca listele cu materiale de supravietuire reprezinta un “adevar” absolut sau ca sunteti oarecum obligati sa acumulati TOT ce este mentionat pe aceste liste. Incepeti incet cu cele necesare pentru IMEDIAT, acumuland treptat pana la PROBABIL si POSIBIL. Veti vedea ca acumuland cu rabdare si metodic caramizile se vor aseza singure la locul potrivit. Trebuie doar respectate principiile de baza.